Proiectul suport ACTRIS IMP este finanțat de UEFISCDI în cadrul call-ului „Premierea participării la Orizont 2020”, PN-III-CEI-SUPORT-PO-2020.

Acest proiect a fost finantat ca urmare a implementării unui proiect contractat cu Comisia Europeană (CE) – Horizon 2020. INFRASTRUCTURA DE CERCETARE A AEROSOLILOR, NORILOR SI GAZELOR MINORE ACTRIS  - este o infrastrucutra de cercetare pan-europeană ce consolidează activitățile în rândul partenerilor europeni, activități ce vizează observarea aerosolilor, norilor și gazelor minore dar și pentru înțelegerea proceselor atmosferice aferente, pentru a oferi servicii ale infrastructurilor de cercetare unor grupuri mari de utilizatori. ACTRIS este compus din 8 elemente conectate: Facilități Naționale distribuite (platforme de observații și platforme de explorare) atât în Europa, cât și la nivel global, și 7 Facilități Centrale (Sediu Central, Centru de Date și 5 Centre de Calibrare). ACTRIS oferă acces la facilitățile sale, date open-access, sprijin pentru cercetare, calibrarea și dezvoltarea instrumentelor și instruire pentru diferite grupuri de utilizatori.

ACTRIS IMP (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure Implementation Project) este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Cercetare Horizon 2020 (Grant Nr. 871115 - ACTRIS IMP - H2020-INFRADEV-2018-2020 / H2020-INFRADEV-2019-2). Durata proiectului este de patru ani începând cu 1 ianuarie 2020. Proiectul ACTRIS IMP vine ca urmare a predecesorului ACTRIS PPP care a făcut tranziția de la o rețea de centre de cercetare bazate pe proiecte la o infrastructură centralizată de cercetare pan-europeană, prin implicarea atât a organizațiilor de cercetare, a organismelor de finanțare cât și a ministerelor pentru a sprijini infrastructura ACTRIS. Obiectivul principal al proiectului ACTRIS PPP este dezvoltarea infrastructurii de cercetare în ceea ce privește organizarea, operaționalizarea și de asemenea definirea principiilor strategice din interiorul proiectului ACTRIS PPP care ulterior vor fi implementate in cadrul ACTRIS IMP. Acest proiect își propune să dezvolte ACTRIS către un nou nivel de maturitate prin stabilirea structurilor de coordonare necesare pentru acțiuni de implementare coerente, care pot fi implementate atât la nivel național, cât și european.

Obiectivul principal al proiectului suport ACTRIS IMP este de a consolida parteneriatele naționale cu scopul de a implementa toate cerințele infrastructurii ACTRIS pentru a asigura acceptarea în infrastructură a cât mai multor facilități naționale. Pentru acestea, potențialul de cunoaștere și cercetare al Departamentului de Teledetecție din cadrul INOE va fi valorificat prin consolidarea colaborărilor internaționale și prin diseminarea rezultatelor proiectului ACTRIS IMP în cadrul evenimentelor științifice care vor fi organizate sau la care vor participa, la nivel național și internațional.

Faza de executie nr. 1/2021: Extinderea si intarirea colaborarilor cu partenerii nationali si internationali

Etapa 1 (ianuarie 2021 – decembrie 2021) a avut ca scop cresterea numarului de parteneri potentiali si consolidarea colaborarii cu cei existenti in contextul desfasurarii proiectului ACTRIS IMP. Pricipalele activitati din acesta etapa includ organizarea intalnirii ACTRIS-RO, participarea la intalniri de lucru cu experti internationali si participarea la manifestari stiintifice. Consortiului national ACTRIS-RO cu care Romania participa la initiativa ACTRIS-RI (Research Infrastructure) a fost initiat si este coordonat de catre Departamentul de Teledetectie, desfasurand activitati comune intre parteneri.

Activitatile desfasurate în cadrul aceastei etape au dus la îndeplinirea urmatorilor indicatori de performanta: 

•           Organizarea intalnire ACTRIS RO: În perioada 1-2 septembrie s-a desfășurat întâlnirea comunității ACTRIS – RO. Aceasta a avut loc la Centrul Măgurele pentru Studii ale Atmosferei și Radiației (MARS). Organizatorul acestei întâlniri a fost INOE2000 și au participat reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UGAL), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli (INCAS) precum si INOESY SRL.

•           Participarea la intalniri ale diverselor grupuri de lucru sau de experti din domeniul studiului atmosferei: Pe parcursul anului 2021, cercetatorii din cadrul departamentului de teledetectie au participat la o serie de intalniri cu experti internationali. Printre acestea, amintim: seminarii ACTRIS la nivel european, evenimente organizate in contextul proiectelor COST in care suntem implicati, etc. Aceste intalniri de lucru au fost organizate online.

•           Participarea la manifestari stiintifice: Pe parcursul anului 2021, cercetatorii din cadrul INOE – departamentul de Teledetectie au participat la diverse manifestari stiintifice internationale, printre care: Conferința internațională “EUROPEAN AEROSOL CONFERENCE”, EAC2021 30 august - 3 septembrie 2021, https://eac2021.co.uk/ si Conferinta internaționala “EUROPEAN LIDAR CONFERENCE”, ELC2021, Granada, Spania, 16-18 noiembrie 2021, https://granada-en.congresoseci.com/elc2021/index 

Faza de executie nr. 1/2022: Actualizarea conceptelor privind infrastructurile de cercetare la nivel national si international

Etapa 2 (ianuarie 2022 - decembrie 2022) a avut ca scop consolidarea colaborarilor cu partenerii existenti din domeniul studiului atmosferei si cresterea vizibilitatii activitatilor stiintifice desfasurate de cercetatorii INOE si promovarea rezultatelor acestora. In cadrul acestei etape de raportare s-a participat la intalniri ale diverselor grupuri de lucru si de experti si participarea la manifestari stiintifice nationale si internationale.

Obiectivele propuse in cadrul etapei 2  au fost indeplinite prin desfasurarea cu succes a tuturor activitatilor prevazute.

Astfel:

•           Au fost organizate 2 intalniri ACTRIS RO: In anul 2022 au fost organizate 2 intalniri de lucru pentru infrastructura ACTRIS RO. Prima intalnire a fost organizata in perioada 26-29 ianuarie 2022 in localitatea Cheile Gradistei, Brasov. Intalnirea a avut doua obiective majore si anume, informarea consortiului ACTRIS Romania despre statusul activitatilor din  cadrul ACTRIS Europe si organizarea votului pentru aprobarea regulamentului intern de organizare si functionare al UCC ACTRIS RO, alegerea presedintelui UCC ACTRIS si aprobarea noilor membri UGAL si INOESY. Cea de-a doua intalnire a consortiului ACTRIS RO din anul 2022 a fost organizata la Platforma Experimentala Maneciu, Prahova; 8-9 Septembrie 2022; organizat de catre INCAS Institutul National de Cercetari Aerospatiale. Intalnirea ACTRIS RO organizata in perioada 8-9 septembrie 2022 de catre Institutul National de Cercetari Aerospatiale „Elie Carafoli” pe platforma Experimentala de la Maneciu, Prahova a reunit reprezentanti ai tuturor facilitatilor nationale ACTRIS.

•           Membrii departamentului de Teledetectie din cadrul INOE au participat la 42 intalniri de lucru cu experti internationali: Pe parcursul anului 2022, cercetatorii din cadrul departamentului de teledetectie au participat la o serie de intalniri cu experti internationali. Printre acestea, amintim: seminarii ACTRIS la nivel european, evenimente organizate in contextul proiectelor COST in care suntem implicati, etc. Aceste intalniri de lucru au fost organizate atat online cat si fizic.

•           In decursul anului 2022 membri departamentului de Teledetectie din cadrul INOE au participat la 12 conferinte internationale: Pe parcursul anului 2022, cercetatorii din cadrul INOE – departamentul de Teledetectie au participat la diverse manifestari stiintifice internationale, printre care: Virtual JATAC: Data Workshop, 1st ACTRIS Science Conference, Conferința și Expoziția “Spațiu și Securitate pentru Europa de Est, 2022 Living Planet Symposium, Scientific Research and Education in the Air Force (AFASES 2022).

Faza de executie nr. 1/2023: Consolidarea capacitatii de participare la infrastructura ACTRIS

Etapa 3 (ianuarie 2023 - decembrie 2023) a avut ca scop consolidarea colaborarilor cu partenerii existenti din domeniul studiului atmosferei si cresterea vizibilitatii activitatilor stiintifice desfasurate de cercetatorii INOE si promovarea rezultatelor acestora. In cadrul acestei etape de raportare s-a participat la intalniri ale diverselor grupuri de lucru si de experti si participarea la manifestari stiintifice nationale si internationale.

Obiectivele propuse in cadrul etapei 3  au fost indeplinite prin desfasurarea cu succes a tuturor activitatilor prevazute.

Astfel:

•           A fost organizata intalnirea ACTRIS RO: Întâlnirea ACTRIS-RO din data de 08.06.2023 a fost organizată în regim online pe platforma webex de catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000. La eveniment au participat reprezentanti ai celor cinci facilitati nationale ACTRIS: RADO Bucharest din cadrul INOE 2000,  RADO Cluj din cadrul Universitatii „Babes Bolyai”, RADO-Galati din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos”, RADO-Iasi din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” si ATMOSLAB din cadrul Institutului National de Cercetari Aerospatiale „Elie Carafoli”. Doina Nicolae (INOE) a prezentat informații despre prima adunare generala ACTRIS ERIC (din 5—6 iunie 2023 Helsinki) cum ar fi: comitet director, politica de date, politica de acces, politica de rectrutare, politica de achiziţii. Jeni Vasilescu (INOE) a prezentat platforma online și procesul de certificare ACTRIS pentru cele trei componente principale ale infrastructurii ACTRIS: teledetecție aerosoli, teledetecție nori, aerosol in-situ. Anca Nemuc (INOE) a vorbit despre procesul de certificare pentru stațiile de nori (CCRES—Center for Cloud Remote Sensing).

•           Membrii departamentului de Teledetectie din cadrul INOE au participat la numeroase intalniri de lucru cu experti internationali: Pe parcursul anului 2023, cercetatorii din cadrul departamentului de teledetectie au participat la o serie de intalniri cu experti internationali. Printre acestea, amintim: seminarii ACTRIS la nivel european – Consiliu General ACTRIS ERIC, webinarii CARS ARES etc,  evenimente organizate in contextul proiectelor COST HARMONIA CA21119 si PROBE CA 18235 in care suntem implicati, etc. Aceste intalniri de lucru au fost organizate atat online cat si fizic.

•           In decursul anului 2023 membri departamentului de Teledetectie din cadrul INOE au participat la conferinte internationale organizate atat online cat si fizic: Pe parcursul anului 2023, cercetatorii din cadrul INOE – departamentul de Teledetectie au participat la diverse manifestari stiintifice internationale, printre care: International Conference on Remote Sensing and Geoinformation of Environment (RSCy2023), European Geosciences Union (EGU2023), European Conference on Severe Storms (ECSS2023), Aeolus Science Conference 2023, Lidar 2023 - 3rd International workshop on space-based lidar remote sensing techniques and emerging technologies,   European Aerosol Science Conference (EAC2023).