Terra. Căminul a 7,4 miliarde de oameni și 1,7 milioane de specii. Între noi și spațiul cosmic, nicio barieră. Doar ATMOSFERA. Nu este prea mult aer. Comparativ cu dimensiunile globului, atmosfera este foarte subțire. De aceea, tot ceea ce se întâmplă pe Pământ o afectează în mod dramatic.
Consensul științific este exprimat clar în rapoartele Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Creat în 1998 de Organizația Meteorologică Mondială și de Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite, IPCC elaborează scenarii pe baza datelor publicate de zeci de mii de cercetători din lume. Potrivit acestor scenarii, creșterea cea mai probabilă a mediei temperaturii globale va fi de 3 grade Celsius în următorii 100 de ani, cu condiția ca emisiile de gaze cu efect de seră să rămână la niveIul celor din anul 2000.
Trei grade nu par mult și, totuși, vor schimba lumea în mod dramatic: ghețarii vor dispărea aproape în totalitate; nivelul mărilor va fi cu 0,5 m mai ridicat, de exemplu coasta de est a SUA va fi înghițită complet de ape; pe glob, 100 de milioane de oameni se vor strămuta; un sfert din speciile de plante și animale vor dispărea; Asia și Africa vor fi expuse la secete prelungite, incendii și foamete; inundații grave vor răvăși Europa; uragane și tornade devastatoare vor spulbera zonele costiere.