CARESSE - KoM

English

The KoM was organized at the Romanian Atmospheric 3D research Observatory, on 13 December 2013. A follow-up with enlarged participation was organized within the Romanian Space Week 2014, at INCAS, Bucharest, on 15 May 2014. The main purpose was to discuss current status and future strategies for the development of the centre, in the same time a supersite of the national network for remote sensing. 

 

Romanian
Structura strategiei pe termen mediu (5 ani) a Centrului pentru teledetectia atmosferei si observarea Pamantului din spatiu a fost elaborata in cadrul intalnirii de start a proiectului ce a avut loc in data de 13 Decembrie 2013 la Observatorul Atmosferic Roman.

Discutiile au avut ca scop prezentarea proiectului pentru realizarea centrului pentru teledetectie atmosferica si observare a Pamantului din spatiu ca super site al retelei de sisteme de teledetectie pentru atmosfera din Romania, si a strategiei de dezvoltare pentru urmatorii 5 ani  in armonizarea perfecta cu interesul general al retelei, precum si cu tendintele actuale ale domeniului.

Au fost prezentate directiile de dezvoltare si tendintele de dezvoltare a domeniului Spatiu si Securitate, domeniu ce se regaseste si in programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. Participantii au propus spre dezbatere o serie de probleme legate de sistemul de cercetare din Romania care este in continua schimbare si care ar putea sa afecteze dezvoltarea centrului, asa  cum reiese si din analiza SWOT. Aceste probleme sunt legate in special de fluctuatia fondurilor si de exodul de tineri cercetatori care parasesc Romania pentru a-si construi o cariera in institutii de renume din strainatate. Pe baza analizei SWOT efectuata si a directiilor de cercetare propuse spre dezvoltare de Uniunea Europeana si in conformitate cu planul strategic al Institutului de Cecetare Dezvoltare pentru Optoelectronica, a fost elaborata strategia pe termen scurt si mediu a Centrului pentru Teledetectia Atmosferei si Observarea Pamantului din Spatiu. O contributie importanta la elaborarea structurii planului strategic a fost adusa de reprezentantul consiliului director, care a prezentat importanta corelarii directiilor de cercetare din comunitatea stiintifica romaneasca cu cele ale Uniunii Europene pentru a se crea un cadru mult mai accesibil la finantarea europeana de catre Romania. 

La elaborarea strategiei de dezvoltare s-a tinut cont de recomandarile si expertiza comitetului de coordonare stabilit in aceasta etapa. Chiar daca comitetul de coordonare a fost stabilit la inceputul acestui proiect, timpul pentru a organiza o intalnire intre toti membrii comitetului de coordonare si reprezentatii centrului a fost foarte scurt, motiv pentru care am abordat solutia discutiilor bilaterale, respectiv consultarea prin metode electronice (posta electronica sau Skype), sau discutii private cu ocazia altor intalniri (de exemplu intalnirea EARLINET-ACTRIS, Cipru). Sugestiile membrilor comitetului de coordonare au fost integrate intr-o structura coerenta care va fi trimisa, prin mijloace electronice, atat comitetului de coordonare cat si partenerilor strategici, avand o viziune complexa asupra tendintelor actuale din domeniu spatiu si securitate. 

 

Presentations at KoM: