CARESSE - Results Phase 1

 English

The main objectives of this phase are to strength the collaboration between Romanian institutions involved in Earth Observation, and to develop a medium-term plan for the development of the centre. In short, the following were achieved:

1) Development of 5-years development plan focused on two directions: (1st) the growth of scientific and technological capacity of the center and (2nd) the development of expertise areas, partnerships and activities that contribute to enhancing participation in ESA programs. The plan will be updated after each SC meeting.

2) Establishment of the Steering Committee. Members of SC are specialists with long experience in managing national and European projects.

3) Discussion of activities plan and responsibilities of each partner (formal signatures of the MoU by new parties, committing to the general scope of organizing, harmonizing and supporting the national infrastructure for atmospheric remote sensing)

4) Signing cooperation agreements with national institution to contribute to ACTRIS (Aerosols, Clouds, and Trace gases Research Infrastructure Network) Europe and IAGOS (In-service Aircraft for a Global Observing System) Europe

5) Acquisition of an additional research instrument: Aerosol Chemical Speciation Monitor (ACSM). The new equipment will be installed at the INOE’s super site in Magurele for continuous measurements.  Estimated delivery - June 2014.

6) Reinforcement of team work. One new experienced researcher and one engineer have been employed.  They already made the basic training in order to be integrated into the larger team of scientists and engineers working at CARESSE.

 Romanian

Aceasta etapa a avut ca obiective principale consolidarea colaborarii dintre institutiile romanesti implicate in domeniul Stiintele Pamantului (teledetectia atmosferei) si redactarea unui plan de dezvoltare pe termen mediu al centrului, pentru a fi supus votului comitetului de coordonare.

In vederea unei bune organizari si desfasurari a activitatilor proiectului a fost organizata intalnirea de start a proiectului in data de 13 Decembrie 2013 la sediul Observatorului Atmosferic Roman (Departamentul de Teteledectie din cadrul INOE). In cadrul acestei intalniri a fost prezentat proiectul pentru realizarea centrului pentru teledetectie atmosferica si observare a Pamantului din spatiu ca super site al retelei de sisteme de teledetectie pentru atmosfera din Romania, si a strategiei de dezvoltare pentru urmatorii 5 ani  in armonizarea perfecta cu interesul general al retelei, precum si cu tendintele actuale ale domeniului.

De asemenea a fost stabilit comitetul de coordonare al Centrului pentru Teledetectia Atmosferei si Observarea Pamantului din Spatiu (CARESEE) care este format din specialisti din tara cat si din strainatate, cu o bogata activitate in studiul atmosferei, ingineria mediului si in observarea pamantului din spatiu.

Pentru intarirea colaborarii dintre institutiile romanesti avand expertiza in domeniul Stiintele Pamantului, cu precadere teledetectia atmosferei, s-au realizat o serie de intalniri  si discutii, in urma carora s-au redactat acorduri de colaborare si s-au stabilit pasii necesari aderarii la infrastructurile pan-europene. Lista institutiilor semnatare ale acordurilor de colaborare este deschisa, pentru a se asigura o cat mai completa reprezentare a domeniilor si subdomeniilor in care Romania are capacitati de cercetare relevante. Departamentul de Teledetectie din INOE implicat in CARESSE este semnatar a doua dintre aceste initiative de cooperare:

  • Memorandum of Understanding privind cooperarea la ACTRIS (Aerosols, Clouds, and Trace gases Research InfraStructure Network) Europe
  • Memorandum of Understanding privind cooperarea la IAGOS (In-service Aircraft for a Global Observing System) Europe

In vederea stabilirii unei strategii de dezvoltare pe termen mediu a centrului din cadrul Institutului National de C-D pentru Optoelectronica s-a realizat o analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats - puncte tari, puncte slabe, oportunitati si riscuri).  Analiza SWOT a subliniat unele aspecte legate de scenariul de cercetare stiintifica din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica in contextul sistemului de cercetare din Romania, care se afla intr-o continua schimbare si perfectionare. Analiza arata ca pot fi obtinute in viitorul apropiat rezultate stiintifice de inalta calitate, in ciuda amenintarilor externe legate de exemplu de fluctuatiile de fonduri.

 Scientific Report 1 (in Romanian)